Hatmi Çiçeğinin Faydalarını açıklamadan hatmi çiçeğinin özelliklerini bir tanıyalım, bazı yörelerimizde hire, deve gülü, silindir çiçeği, gül hatmi olarak da bilinen bu bitki ebegümeci familyasından çok yıllık otsu çiçekli bir bitkidir.
Boyu iki, iki buçuk metreye kadar uzayabilir, beyaz, pembe, mor, sarı, kırmızı çiçekleri olabilir. Çiçekleri çizgili veya lekeli olabilir. Geniş ve yuvarlak yaprakları kalp biçimindedir. Güneşle rüzgar almayan yerlerde iyi gelişir.
Hatmi çiçekleri Temmuz ve Agustos aylarında, kökleri ise sonbahar aylarında toplanıp kurutulur.
Hatmi çiçeği yemek yapımında, yağ yapımında, çay yapımında, ilaç yapımında, sabun yapımında, kozmetik sektöründe ve alternatif tıpta sıkça kullanılan bir bitkidir.
Yol kenarlarında gördüğümüz ve faydasını bilmeden geçip gittiğimiz bu güzel çiçeğin faydalarına bir bakalım.
Hatmi çiçeğinden özellikle çay yapılır, hatmi çiçeği çayının faydaları şöyledir. Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir. Cildi nemlendirir. Vücuda rahatlık verir. Göğsü yumuşatır. Öksürüğe iyi gelir. Kaynatılmış suyu güneş yanıklarına iyi gelir, bu su saçlara da uygulandığında saçları canlandırır. İdrar söktürücü özelliği ile idrar yolları enfeksiyonuna iyi gelir. Kökleri ve yaprakları kaynatılarak elde edilen suyu baş ağrısına iyi gelir. Adet söktürmeye büyük bir yardımcıdır. Hatmi çiçeğinin kaynatılmış suyu sperm kalitesini artırır. Mide ve bağırsak iltihaplarına iyi gelir. Prostat ve sinüzit iltihabına iyi gelir. Zona yani sinir ucu iltihabı denilen hastalık için çok iyidir. Boğaz iltihabına iyi gelir. Kaynatılmış hatmi çiçeği suyu gargara yapılarak ağızı bu su ile çalkalamak dişlere çok iyi gelir. Hatmi çiçeği kurutularak sigara gibi içilir bu sayede müthiş bir balgam söktürücüdür.
Yüzyıllardır çeşitli tedavilerde kullanıla bu şifalı bitki pek çok sağlık sorununa karşı etkili olduğu bilinmektedir. Özellikle kış aylarında rastlanan ve halk arasında kuru öksürük olarak bilinen inatçı öksürük ile mücadelede oldukça faydalıdır.
Bu bitkinin bilenen diğer faydaları da şöyledir. Hatmi çiçeği gastrit, peptik ülser, reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Enfeksiyonlara karşı iyi bir savaşçıdır. Özellikle soğuk algınlığı ve gripte etkilidir.
Hatmi çiçeğinin yaygın kullanımlarından birisi ağrı kesici olmasıdır. Özellikle yapraklarının ağrı kesici etkisi olduğu bilinmektedir.
Sakinleştirici etkisi olan hatmi çiçeği bünyesinde barındırdığı uçucu yağlar sayesinde çay gibi tüketildiğinde uyku problemlerine iyi gelir. Hatmi çiçeği sağlıklı kalmak için yardımcıdır. Sindirim sistemini güçlendirir. Vücut direncini artırır. Böbrek iltihaplarına iyi gelir. İltihaplara karşı oldukça etkili olduğu bilinen hatmi çiçeği prostat, sinüzit, zona, mide ve bağırsak iltihaplarına iyi gelir. İyi bir kolesterol düşürücü etkisi olduğu bilinmektedir.
Hatmi çiçeği çayı tarifi ile içeriğimizi sonlandıralım. İki su bardağı kaynar suya veya kaynamış sütün içerisinde bir tutam hatmi çiçeği koyun, üzerini kapatın on beş dakika demlendirin. Daha sonra bu çayı bal ile tatlandırarak şifa niyeti ile yudumlayarak için.
minikblog sizin için bloglamayı sürdürecek…