Kekiğin Faydaları

 Kekiğin Faydaları

Kekiğin Faydaları, kekik deyince aklınıza ne geliyor? Et yemekleri geliyor değil mi? Mis gibi keskin kendine has kokusu ile kekik özellikle et yemeklerine, salatalara çok yakışan bir bitki. Dağ kekiğinin daha bir fazla etkide olduğu da biliniyor. Peki kekik sadece etlere aroma verdiği için mi kullanılır? Elbette hayır kekik aynı zamanda anti mikrobiyal’dir.

Etin dayanma ömrünü artırır ve hani geçmiş çağları düşünün buzdolabı yok ve eti saklama imkanları çok sınırlı. Olursa et bozulmaya yüz tutarsa kekiklenir ki Antimikrobiyal etkisi sayesinde o mikroplar öldürülsün diye. Bu yüzden kekiği sürekli olarak ve düzenli olarak kullanın.  Kekiğin en önemli ve etkili özelliği ise bilinen en kuvvetli antioksidan olmasıdır.

Kekiğin ortaçağlarda cesareti artırdığına inanılırdı ki, kadınlar savaşa gitmeden evvel favori şövalyelerine bir dal kekik verirlerdi. Kekiğin ciğerler üzerine güçlendirici ve dahili olarak da aynı şekilde ağız yaralarına iyi geldiği, mideyi rahatlattığı ve öksürüğü de hafifletttiği binlerce senedir kullanılan balgam söktürücü olarak ayrıyeten de Antifulgar ve Antiviral özellikleri sayesinde dezenfektan olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca boğaz ağrılarına karşı ve özellikle kanser tedavilerinde yardımcı ve etken bitkisel çözüm olarak da kullanılır.

Peki başkaca kekik daha nelere iyi geliyor, kekiğin faydaları neler? Kekik o kadar çok şeye iyi geliyor ki. Kekiğin hem kendisi ot olarak, hem yağı pek çok fayda sağlıyor hem harici hem dahili kullanımlarda.

Kekik çok fonksiyonel ve ellinin üzerinde etkisi mevcut bir şifa iksiri bitki. Kekik mide bulantısında, özellikle kadınlarda meydana gelen diş eti çekilmesinde, radyo terapi ve kemoterapi sonrasında, hıçkırık rahatsızlığında ve çocukların iştahını açmak için çok etkendir. Çocuklar da beyaz ipliksi kıl kurdu olur bunun en etkili yöntemi bir miktar kekiği bir miktar su ile yutturun kesin ve en etken yol budur.

Kekik bir kere hazımsızlığa çok iyi gelen bir bitki, diş etlerinizde problem varsa diş etlerinde ki çekilmeleri, kanamaları gideren bir bitki.

Ama kekiği kaynatmayacaksınız diğer bitkilerde olduğu gibi. Kaynamış suyun içerisine bir tutam kekik atarak beş dakika demlenmesini  sağlayacak süzecek ve öyle tüketeceksiniz, yada gargara yapacaksınız.

Bitkileri kaynattığınızda içeriğinde ki bileşiğin acımasına ve deforme olmasına sebep oluyor, hiçbir faydası olmuyor o yüzden demleme yöntemi ile yaptığınız bitki çayları çok daha faydalı. İşte kekiği de böyle kullanabilirsiniz, yemekler haricinde onu bir kenara alalım iştah açıcı bir özelliği var. Mideye iyi gelme özelliği var, hazımsızlığa karşı etkili özellikle ağır ve yağlı bir yemek yedikten sonra kekik çayı içtiğinizde sindirim sisteminizde büyük bir rahatlama hissedeceksiniz.

Kalsiyum, magnezyum ve demir gibi pek çok vitamin ve mineral içeriyor kekik bu açıdan da çok faydalı.

Kalbinizi koruyor, damarları güçlendiriyor, damarları açıyor ve zinde olmanızı sağlıyor. Kekik yağını da kullanabilirsiniz bu anlamda içerdiği vitaminler açısından. Balgam söktürüyor, öksürüğe iyi geliyor, vücuttaki o cerahatin ve iltihabın dahası toksinlerin atılmasını sağlıyor. Kekik gerçekten bir çok derde deva, kekiği hem dediğimiz gibi hem yağını harici ve dahili olarak kullanabilirsiniz.

Ama aşırıya kaçmadan çünkü kekik yağını ve kekiği de fazla miktarda kullandığınızda özellikle mide bağırsaklarda çok tetikleyici bir etki getiriyor, bağırsak mukozanızı bozabilirsiniz. O yüzden ölçülü kullanmakta fayda var kekiği, ama lütfen mutfağınızda kekiği asla eksik etmeyin şifa niyeti ile ve kekiğin müthiş lezzeti ve şifaya davetiyesi ile afiyet ile tüketin.

minikblog sizin için bloglamayı sürdürecek…

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

buradan bir menü oluşturun