Sağlıklı Bir İlişki Nasıl Olmalı? Sağlıklı ve sağlam ilişkiler, kişileri yani ikiniz arasında ki dürüstlük, güven duygusu, saygıyı ve içinizden geldiği gibi konuşmayı partneriniz ile de kolay iletişimi içerir. İkiniz arasında olanlara çaba göstermeli ve her bakımdan da uzlaşmalısınız. Aranızda güç dengesizliği olmamalı ama ikili birbirinin bağımsızlığına da saygı duymalıdırlar. Çiftler kendi aralarında intikam ve misilleme olmadan kendi kararlarını verebilmeli bu kararları birbirleri ile paylaşabilmelidirler.
Sağlıklı İlişkilerin Özellikleri Neler Olmalı
- Kişisel alanlarınıza saygı göstermelisiniz. İlla ki partneriniz ile 7/24 birlikte olmak zorunda değilsiniz. Duyumlarımıza göre bazı çiftler bunu abartmakta, partnerini her an her yerde hatta tuvalette bile yalnız bırakmamaktadırlar.
- Partneriniz size arkadaşlarınız ile vakit geçirmeye ve hoşunuza gidebilecek aktivitelere yönlendirebilmeli.
- Partnerinize fikirlerinizi ve düşüncelerinizi özgürce ifade edebilmelisiniz.
- Kendinizi fiziksel olarak güvende hissetmelisiniz ve partnerinizin sizi istemediğiniz bir olguya yönlendirmesini ve sizi rahatsız hissetmenizi sağlayacak şeyler yapmaya zorlayamamalı.
- Partneriniz isteklerinize ve duygularınıza saygı duymalı anlaşmazlık ve aranızda ki çatışmalar olduğunda uzlaşabilmeli kendi aranızda konu üzerine pazarlıklar yapabilmelisiniz.
Sağlıklı bir ilişkinin temelinde şunlar olmalı:
- Sınırlarınız: Eşiniz ve siz ihtiyaçlarınızı rahat edecek şekilde karşılamanın yollarını bulmalısınız.
- İletişim: Partneriniz ve siz aynı sonuca varmadan fikir paylaşsanız bile, diğer partnerin kendini güvende hissetmesi adına onun dinlenmesini ve yargılanmamasını sağlayacak şekilde duygularınızı paylaşabilmelisiniz.
- Güven: Çiftin birbirine olan güvenini sağlam temellere atmak biraz zaman alabilir. Bu durum diğer partnere birbirlerine güvenebileceklerini bilerek ikisinin birbirine savunmasız olmalarına olanak tanımaktadır.
- Rıza: Cinsel olarak aktif olduğunuzda ona rızanızı göstermek her şeyi kabul ettiğiniz, istemediğiniz bir şey için sizi zorlamadığı veya suçlamadığı anlamında olmalıdır. Verdiğiniz onay herhangi bir zamanda olabilir ama onay vermeniz gelecekte ki onayları kapsamadığını azda olsa partneriniz tarafından bilinmelidir. İstismarın ise güç ile alakalı olduğunu kontrol ile alakalı olduğunu ve istismar yapacak bir bireyin sizin üstünüzde ki kontrol etme çabası göstereceğini varsayarak dikkatli olmanızı da ihmal etmemenizde yarar var. Partner adayınızın size saygısız olduğunu ve sadece taciz amacı olduğunu düşünüyorsanız yalnız olmadığınızı unutmayın.
Sınırlarınız
İlişkide sınırlara sahip olmak adeta bir çizgi çizmeye benzer. Sizin tarafınızda size uygun olan şeyler, diğer tarafta da sizin için uygun olmayan, uygun olmadığınız ve hazır hissetmediğiniz, sizin açınızdan sizi rahatsız eden şeyler var. Kendi çizdiğiniz çizgi herkes tarafından farklı görünebilmektedir. Bu neden ile çizginizi nereye çizmeniz gerektiğini bilmelisiniz ve bu sizin için çok önemli olduğunu aklınızdan çıkarmamanız lazım. Çizdiğiniz sınırlar sayesinde partnerinize ihtiyaçlarınızı öğretmenin ve olasılıklar dahilinde bir şeyler doğru gitmediğinde haberiniz olmasının bir diğer yoludur.
.
İletişim
Açık, net ve dürüst iletişim bütün ilişkilerin en önemli parçasıdır çünkü içinizde kim olduğunuzu neye ne zaman ihtiyaç duyduğunuzu çevreniz ile paylaşmanıza imkan ve olanak tanır. Yanlış iletişim genellikle çok yaygındır ama bu sorunlara, yanlış anlaşılmalara ve duyguların da incinmesine yol açmaktadır. Kendinizi partnerinize açıkça ve dürüstçe belirtmenizde size çok yardımcı olacaktır.
Güven
İlişki konusunda güven oluşturmayı zamana yaymalısınız. Zira ilişki konusunda kişiler güvenmekte zorlanabilmektedir. Bunun temel sebebi geçmişte olan kırgınlıklardır çoğunlukla, ana yalnız olmadığını hissettirmek onun rızasını almakta birinci adım olmalıdır. Güven oluşturmanın en temel yolu güvenilir olmaktır bunu ona kanıtlamak adına birkaç ayrıntı ile ona bunu hissettirmelisin.
İlişkilerde güven oluşturmak zaman alabilmektedir. Bir kimseye güvenmek gerçek anlamda zor olabilmektedir. Geçmişte güvenimiz kırıldıysa geçmişte olan bu duygudan partnerimizi suçlayamayız. Güven oluşturmak için güvenilir olun, onun güvenini kazanmak zor olmasa gerek, sizi siz olduğu için sevmeli birinci kuralınız bu olmalı. Ona karşı sürekli dürüst olun ve bunu ondan da bekleyin. Konuşmadan direk icraat olarak uygulayın yani söylediğinizi yapın yada ne demek istediğinizi direk söyleyin.
Rıza
Rıza kişiler arasında özel alanlara dikkat ederek ve paylaşımları artırarak hem açık, coşkulu, istekli olduklarına dair verdikleri sözler gibidir. Bu konu ile ilgili her şey iletişim ile ilgilidir. Bu konuda bir kişinin her an her zaman rıza hakkını geri çekmeyi bilmesi ve bunu karşı tarafa da bildirmesi partnerler arasında ilke edinilmelidir .
minikblog sizin için bloglamayı sürdürecek…