Şifa Kaynağı Keten Tohumu mucizesi, Keten tohumu son yıllarda çok popülaritesi artmış bir olan bir bitki.
Keten Tohumu başta Asya ve Amerika gibi ülkelerde sık tüketilen doğal bir üründür. Keten bitkisinin çiçeklerinin tohumları sarı yada kahverengi yapıdadır. Keten Mısırda ve Asya’da çok eski çağlardan beri yetiştirilen ve faydaları bilinen bir bitkidir. Keten tohumunun faydaları özellikle Hindistan’ın alt kıtasında ortaya çıkan antik bir sağlık sistemi olan Ayurvedik Tıp’da bile yer almaktadır. Keten tohumu sağlıklı yağlar antioksidanlar ve lifler içerdiğinden dolayı fonksiyonel gıda olarak tanımlanabilir. Keten tohumu çok önemli bir fonksiyonel gıdadır, fonksiyonel gıdalar vücudun temel besin öğeleri gereksinimini yerine getirmenin haricinde İnsan’ın fizyolojik ve metabolik fonksiyonlarını üzerinde ek yararlar sağlayıp hastalıklardan korunmaya yada daha sağlıklı bir yaşam sürdürmeye yarayan gıda ve gıda bileşenleri olarak tanımlanmaktadır.

Keten tohumu bitkisi 30 cm ile 1 metre arasında değişen boylarda gelişen ve mavi renkte çiçek açan bir senelik ömrü olan bir tarım bitkisidir. Keten tohumları ise 5 mm uzunlukta olup yumurta şeklindedir, bu tohumlar yassı, parlak, kokusuz, yağlı ve lezzetlidir. Keten tohumu kendir tohumu ile karıştırılsa da bu iki bitki tamamen farklıdır. Amerika Ulusal Kanser Enstitüsüne göre keten tohumu kanser önleyici gıdalar arasında yer almaktadır ve üzerinde çalışmalar yürütülmesi gerekmektedir.

Günümüzde keten tohumu çoğu insan tarafından kabızlığı, yüksek kolesterolü , diyabeti, yüksek kolesterolü, kalp hastalığını, kanseri ve daha bir çok hastalığı önlemek yada kontrol altına almak için besin takviyesi olarak kullanılmaktadır.

Keten tohumu içerisinde ki besinler arasında antioksidanlar, lif protein ve Alfa–linolenik asit veya omega-3 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bulunur. Bu besin maddelerini tüketmek çeşitli tıbbi rahatsızlıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir ancak bu iddaların hepsini destekleyecek yeterli kanıt bulunmamaktadır.

Keten tohumu diğer bitki bazlı gıdalar gibi antioksidan bakımından zengindir. Antioksidanlar serbest radikaller adı verilen zararlı molekülleri vücuttan çıkararak hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir. Serbest radikaller doğal süreçlerin ve çevresel baskıların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Vücutta çok fazla serbest radikal varsa oksidaidf stres gelişebilir, buda hücre hasarına ve hastalığa yol açabilir. Antioksidanlar serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Keten tohumunun yüksek antioksidan özelliğe sahip olmasının sebebi keten tohumunda yüksek miktarda lidnin bulunmasıdır.

Keten tohumunun kabuklarında bol miktarda lidnin bulunmakta ve en yakın rakibinden bile yüz kat daha fazla lidnin içermektedir.

Kolesterol ve kalp sağlığının iyileştirilmesi Amerikan kalp sağlığı derneği, kalp sağlığını artırmak için daha fazla Omega 3 alımını önermektedir.

Keten tohumu aynı zamanda Fitesterol içerir, fitesteroller kolesterol ile benzer bir yapıya sahiptir ancak bağırsaklarda kolesterol emilimini önlemeye yardımcı olurlar. Bu neden ile fitesterolleri tüketmek vücuttaki düşük yoğunluklu Lipoprotein, LDL veya kötü kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Keten tohumu aynı zamanda çok iyi bir bağırsak yumuşatıcı yani kabızlığın ilacı. Bunun dışında keten tohumunu bol su ile aldığınızda taze parçalanmış keten tohumunu tercih ederek kullanırsanız bunu bol su ile içtiğinizde sindirimi güç olduğu için bağırsaklara gidiyor orada yağların sindirimini engelliyor, zararlı toksinlerin sindirimini engelliyor. Bu şekilde kan değerlerinde lipit değerlerinde bazı düşmeler sağlayabiliyor. Şekerli besinlerin emilimini engelliyor dolayısı ile kan şekerinin kontrolünde yardımcı rol oynuyor. Bağırsaklarda su tutarak şiştiği içinde hem doygunluk sağlıyor hem de insanlar o zaman kolay kolay acıkmıyor. Hem de bağırsağı genişlettiği içinde dışkılama sırasında yardımcı olabiliyor. Ama burada ki anahtar kelime önceden toz edilmiş değil taze toz edilmiş olması çünkü içerisinde ki yağ hızla oksitlenerek sertleşiyor ki yağlı boyacılıkta kullanılan bezir yağı keten tohumu yağıdır. Yağlı boyacılık da bezir yağının kullanılmasının sebebi havada sertleşerek kemikleşmesi sebebi ile uzun süre etkinliğini koruması ve boyanın orada kalmasını sağlaması sebebi iledir. Ama burada ki anahtar kelimelerden bir diğeri ise bol su, bol su ile içilmezse bağırsak düğümlenmesi yapabilir.

Keten Tohumu ayrıca kadınların yumurtalık tedavisinde de kullanılır. Yumurtalıklarda görülebilecek her türlü hastalığın tedavisinde keten tohumundan faydalanılması tavsiye edilir. Ayrıca üreme yetisini artırdığı da kanıtlanmış durumdadır.

Keten tohumu göz sağlığı içinde önemli bir besin kaynağıdır. Göz kuruluğu başta olmak üzere çeşitli göz hastalıklarında keten tohumundan faydalanılması önerilmektedir. Göz sağlığını yakından ilgilendiren keten tohumu ile göz ağrıları, göz yorgunlukları ve görme bozuklukları ortadan kalkacaktır. Bu neden ile ileri yaşta ki kimselerin mutlaka keten tohumu tüketmeleri önerilmektedir.

Filizlendirilmiş keten tohumu bağırsaklara probiyotik etki sağlar, probiyotik hem çocukların hemde yetişkinlerin bağırsakları için çok önemlidir. Keten tohumunu filizlendirip salataların içerisinde kullandığınızda bağırsakların probiyotik dengesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem bağırsaklarınızda biriken toksinlerden arınırken sindirimiz ise daha kolay hale gelecektir. Buna ek olarak bu sayede kabızlık ve ishal gibi sorunlarında önüne geçmiş olacaksınız.

minikblog sizin için bloglamayı sürdürecek…