Sumağın Faydaları nelerdir incelemeden sumağın nasıl bir bitki olduğuna ve ne değerlerde olduğuna bir bakalım, çalı görünümünde olan sumağın meyvesi küre şeklinde kırmızıya yakın bir renkte ve ekşi tatta olur. Bu bitkinin meyvesi kurutulduktan sonra sofra tuzu ile harmanlanarak öğütülür ve daha sonra faydaları epey fazla olan sumak elde edilir.
Sumak Akdeniz mutfağında kullanılan en sağlıklı baharatlar arasında yer alır. Farsçada kırmızı meyve ve limonlu baharat olarak bilenen sumağın sağlık açısından bir çok faydası bulunmaktadır. Gelin sumağın faydalarına daha yakından bakalım:
* Antioksidan özellikleri ile bir çok yıllardır kullanılan bir çok bitki mevcuttur, sumak bu bitkilerden çok daha güçlü bir antioksidan olarak göz doldurmaktadır.
* Hücrelerin kanserleşmesini önleyen sumak tüm kanser türlerine karşı koruyucudur.
* Antioksidan özelliği sebebi ile kalp damar hastalıkları ve kronik hastalıklara karşı sumak ile önlem alınmalıdır.
* Antiflamatör özelliği ile grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyon gibi rahatsızlıklara şifa niteliğindedir.
* İçerisinde yüksek miktarda C vitamini ve antiseptikler bulunan sumak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır.
* Damar sertliğini de önlemeye yardımcı olan sumak bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan doğal bir ilaç niteliğindedir.
* Sumağın en bilinen faydaları arasında Anne olmuş bireylerin sütünü epey artırdığıdır.
* Sumak hazımsızlığı ve iştahsızlığı giderir.
* Şeker hastalığı için ideal bir baharattır, yapılan araştırmalar neticesinde tip 2 diyabetin sebep olduğu sorunları azalttığı saptanmış durumdadır.
* Sumak güçlü bir idrar söktürücüdür, sağladığı bu etki ile idrar yolu enfeksiyonlarını büyük oranda korumada faydası bulunmaktadır.
* Sumak kanda ki kolesterol ve trigliserit düzeylerini dengelemede etkin rol oynamaktadır.
* Özellikle yüksek ateş durumlarında kullanıldığında ateşin düşmesinde fayda sağlamaktadır.
* İshali keser.
* Kanda ki şeker miktarını düşürür.
* Çok etkili bir antioksidandır.
* Cildin yaşlanmasını önler.
* Antibiyotik etkisi vardır.
* Vücutta oluşan iltihabı söker atar.
* Midenizin en iyi dostudur.
* Gastrit ve mide ekşimesine sumağın faydası oldukça fazladır.
* İdrar tutulmalarına karşı fayda sağlar.
* Akne tedavisinde kullanılması çok işe yarar ve çok etkilidir.
* Mide bulantısı ve sık sık kusma problemi olan kişiler bal ile sumağı karıştırarak yediğinde zamanla şikayetlerinin azaldığını görmektedirler ve sorunları ortadan kalkmaktadır.
* Yemeklerde kullanılan sumak iştah açıcı etkiye sahiptir.
* Tane sumak demlenip içilirse zehirlenmelere karşı çok faydalıdır ve kanı temizleyici etkisi vardır.
* Özellikle et yemeklerinin vazgeçilmez baharatlarından birisidir.
* Antiseptik özelliği mevcuttur, kısaca mikropları öldürür yani mikroplar iel savaşarak etkilerini yok eder.
* Sumak kaynatılarak bal ile karıştırılıp sivilcelere sürülürse, sivilceleri körelterek iyileşmesini sağlar.
* Bal ile karıştırılıp yemeklerden otuz dakika önce içilirse basura çok yararlar sağlamaktadır.
* Demlenmiş suyu ile gargara yapılırsa boğaz rahatsızlıklarına ve diş eti hastalıklarına çok iyi gelir.
* Tüm bunlara ek olarak sumağın kadınlarda adet sancısını azalttığı ve vajinal akıntılara iyi geldiği gözlemlenmiştir. Özellikle ağrılı adet dönemi geçiren kadınlarda sumak tüketimi bu ağrıların giderilmesine yardımcı olmaktadır.
minikblog sizin için bloglamayı sürdürecek…