Tarçının Faydaları Nelerdir? Gelin beraber inceleyelim, yemeklerde ve tatlılarda sıklıkla kullandığımız ve bir sürüde faydası olan bir bitki var adı “Tarçın.” Tarçın binlerce yıldır hem baharat hem de ilaç olarak kullanılmış bir ürün.
Tarçının faydaları ilk olarak Çin Tıbbının atası olarak bilinmekte olan Shen Nung tarafından M.Ö. yaklaşık 2800 yıllarında açıklanmış.
Tarçının en çok bilinen iki türü Seylan ve Cassia olan çeşitleridir. Aktarlarda çoğunlukla bulacağınız tarçın türü Cassia’dır. Çok daha fazla aromatik olan Seylan tarçın çeşit olarak nadir bulunur ve fiyat olarak daha pahalıdır eğer bulabilirseniz tercih etmenizi önermekteyiz.
Tarçın ayrıca eski Mısırlılar tarafından mumyalanma sürecinin bir parçası olarak da kullanılmış. Kullandığımız çubuk tarçın aslında tarçın ağacının kabuğudur. Tropik bölgelerde yetişen tarçın en çok Sri Lanka, Endonezya, Hindistan ve diğer Asya ülkelerinde yetişir.
Tarçın Osmanlı mutfağının da vazgeçilmezidir. Tarçının başlıca özellikleri arasında şunları sıralayabiliriz:
- Şeker hastalığına karşı önleyicidir, diyabet hastaları muhakkak tüketmelidir, insülin direncini değil duyarlılığını artırıcı etkidedir.
- Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.
- Romatizmaya karşı önleyicidir.
- Faranjite karşı dirençli kılar.
- Geniş spektrumlu bir antibiyotik özelliğindedir.
- Baş ağrılarını önler.
- Midenizin dostudur.
- Yüksek tansiyona yakalanma riskini azaltır ayrıca yüksek tansiyonu düşürerek kalp krizi ve felç riskini azaltır.
- Yorgunluğu gidericidir. Stresi ve gerginliği alır, kas ve iskelet sisteminin rahatlamasını sağlayan tarçını yorgunluğunuzu gidermek için tüketmelisiniz.
- Tarçın yoğurtla tüketildiğinde yağ yakıcı özelliği vardır dolayısı ile kilo vermeye yardımcıdır.
- Kalp için çok faydalıdır, kan basıncı ile birebir alakalıdır, tarçın kalp sağlığını tehdit eden yüksek kolesterol, trigliserit ve tansiyon gibi riskleri azaltır. Tarçında bulunan özel bileşenler total kolesterol, LDL yani kötü kolesterol ve trigliseritleri azaltırken HDL kolesterolü etkilemez.
- Kötü kolesterolü düşürücü etkisi vardır, kolesterol hastalığından muzdarip iseniz kolesterol düşrücü olarak tarçın tüketmeye gayret etmelsiniz.
- Yüksek miktarda Antioksidan içerir, antioksidanlarla yüklü tarçın yaşlanma etkilerini geciktirir.
- İltihap giderici özelliğe sahiptir, tarçın iltihap giderici özellikleri ile kalp hastalarına, kansere ve beyin fonksiyonlarını etkileyen hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Tarçın şişliği ve iltihabı giderdiği için ağrı kesici özelliği ile ön plana çıkar.
- Tarçının kas ağrısı, adet sancısı, alerjik reaksiyonlar ve yaşlılık ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.
- Özellikle bağırsakları koruyan tarçının kolon kanserini ciddi ölçüde azalttığı saptanmışıtır.
- Diş sağlığını korur. Tarçın bileşenleri, nefes kokusu, diş çürüğü ve ağız enfeksiyonu oluşturan bakterilere karşı koruma sağlar. Ayrıca tarçın nane gibi doğal aroması sayesinde ek kimyasala gerek duymadan nefesi temizler.
- Cilt sağlığını korur. Tarçının Anti Mikrobiyel özellikleri cildi alerjik reaksiyon, tahriş ve enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Cilde doğrudan tarçın yağı uygulamak iltihabı, şişkinliği ve kızarıklığı azaltacaktır. Tarçın bir başka anti mikrobiyel madde olan bal ile kullanıldığında cilt sağlığını korur, akne alerjileri giderir.
Bilim adamları şuana kadar tarçında kırk bir farklı bileşen keşfetmişlerdir. Tarçın gıda Antioksidan seviyesi cetveline göre tüm dünyada ki gıda ve baharatlar arasında yedinci sıradadır. Tarçın başta sarımsak, kekik ve biberiyeden daha fazla antioksidana sahip olan bir baharattır.
minikblog sizin için bloglamayı sürdürecek…