Yeni Dünya Metaverse, Günümüzde World Wide Web olarak geçen fakat bizim www olarak kullandığımız ve Dünya’yı saran ağ anlamına gelen ve ilk olarak Tim Berners Lee tarafından ortaya atıldı ve günümüz teknolojilerine büyük katkılar sağladı.

1990 – 2004 yılları arasında ki interneti ifade eden Web 1.0 internetin ilk ve en ilkel dönemi olarak biliniyor. O dönemde internet siteleri sadece bilgi verebiliyordu ancak kullanıcıların bu internet siteler üzerinde değişim yapmak ve içerik üretmelerine imkan tanınmıyordu. Bu dönemde internet kullanıcıları şimdi olduğu gibi birer içerik üreticisi değillerdi. Sadece İnternette ki bilgilerin tüketicileri idi.

Kısaca İnternet kullanıcısının rolü kendisine sunulan bilgileri okumak ile sınırlıydı. Daha sonra geliştirilen Web 2.0 Web 1.0’a göre çok daha interaktif ve sosyal bir deneyim sunuyordu. Web 2.0’da tüketiciler süreçlere daha fazla dahil olup İnternette içerik üretebiliyordu.

İşte bu dönemde içerik üreticilerinin önümüzde ki dönemde de uğrak noktaları olan Youtube, Facebook, İnstagram ve Twitter gibi sosyal medya platformları ortaya çıktı. İçerik üreten kullanıcılar aynı zamanda bu içerikleri sosyal medya platformları yardımı ile paylaşmaya da başladılar. Böylece etkileşim artı ve İnternet çok daha sosyal bir ortam olmaya başladı.

2010’dan itibaren de günümüzü ve yakın geleceği kapsayan Web 3.0 (Anlamsal Ağ) olarak da bilinmekte, bilgisayarlarında İnsanlar gibi veri okuyabilmesi ve veri analizi yapabilmesi ile başladı. Web 3.0 şuan büyük değer taşıyan bir çok teknolojiye olanak sağlıyor.
- Yapay Zeka
- Makine Öğrenimi
- Blok Zinciri
- Sanal Gerçeklik
- Nesnelerin İnterneti
gibi birbiri ile iletişim halinde olan veri tabanı sistemleri sayesinde kullanıcılara tercihlerine ve ilgi alanlarına göre önceden ziyaret ettikleri yerler, alışveriş yaptıkları mekanlar ve beğendikleri sayfalar ile alakalı öneriler, reklamlar gibi çeşitli sonuçlar kişiselleştirilmiş olarak gösterilir.
Web 3.0 reklam ve pazarlama dünyasında büyük bir devrim yaratarak kişiye özel olarak hazırlanan içeriklerin çıkmasını sağlamıştır.

Web 2.0’da Amazon web services gibi bulut sağlayıcıların sunduğu bir çok hizmetin yerini Web 3.0’da Blockchain teknolojisi alabilecek.
Peki Metaverse Nedir?
Metaverse kelimesi meta-Verse (Evren) kelimelerinin birleşimi ile meydana gelmiştir. Bu terim yeni gibi görünse de 1992 tarihli bir bilimkurgu romanı Snow Crash’de bu kavramdan bahsedilmişti. Daha sonra bu terim Mark Zuckerberg’ın yaptığı açıklama ile tekrar gündem oldu.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg büyük bir marka yenilemesine giderek kurumsal adını Meta olarak değiştirdi. Şirketten yapılan açıklamada sosyal medyadan sanal gerçekliğe kadar genişlerken Meta isminin şirketin yaptığı işlere dair daha kapsayıcı bir anlamı olduğu belirtildi.

Metaverse tam olarak sanal dünya ile gerçek dünya arasında bir köprü kurar bize de bu iki dünyayıda aynı anda deneyimleme şansı tanır. İnternetin ve teknolojik altyapının olduğu her yerden insanları sanal bir toplum içinde bir araya getirip büyük dünyamızın aslında ne kadar küçük ve iletişime açık bir yer olduğunu gösteren sanal bir evrendir. Bizler bu sanal evrenlerde eğlenebiliriz, öğrenebiliriz ama en önemlisi Metaverse sayesinde Dünyamızın sorunlarına çözümler arayabiliriz.

Bunun için SKA (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları) deyimine değinelim yani sürdülebilir kalkınma amaçları nedir?2015 – Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu yoksullluğu ortadan kaldırma, Gezegenimizi korumak, eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele etmek hedefi ile 2030 yılında tamamlanan bir yol haritası olarak sürdülebilir kalkınma amaçlarını kabul etti. Sürdürülebilir kalkınma amaçları farklı gelişmişlik seviyesinde ki Ülkeler için geçerli 17 Evrensel hedeften oluşan bir eylem çağrısıdır. Yoksulluğu ortadan kaldırmak, Gezegenimizi korumak, tüm insanların barış ve refah içerisinde yaşamasını sağlamak ve küresel ve yerel sürdürebilir kalkınma uygulamaları için bir çerçeve oluşturmak amacı ile 2030’da tamamlanacak bir yol haritası ortaya koymaktadır. Sürdürülebilir kalkınma amaçları için Metaverse’ün sağladığı olanakları kullanarak projeler geliştirebiliriz.
Peki gelelim sağlık alanına
Sağlık eğitimlerinin ne kadar masraflı ve zahmetli olduğunu göz önüne alırsak Metaverse’de verilecek Tıp eğitimlerinin Dünya’nın 4 bir yanından eşit imkanlar ile sunulmasının ve Doktorların doktor adaylarının kendilerinin metaverse’deki sağlık eğitimleri ile geliştirebilmesinin sağlık ve kaliteli yaşam standartını son derece olumlu etkileyeceği söyleyebiliriz. Çünkü konumdan ve fiziksel yeterlilikten bağımsız bir sağlık hizmeti anlayışı ile karşı karşıya olacağız. Muayeneler, tedaviler ve kontroller sanal dünyaya taşınabilecek. Örneğin Dünya’nın diğer bir ucunda ki Doktor’dan randevu alabileceksiniz. Böylece herkesin genel sağlık hizmetine güvenilir biçimde erişmesinin önü açılmış olacak.

Peki eğitim alanı
Hali hazırda Dünya’da eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanamamasının nitelikli eğitimin önünde ki en büyük engellerden birisi olmasıdır. Örneğin UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) Türkiye’ye göre Dünya’da ilk okul çağında ki 57 Milyon Çocuk temel eğitim alamıyor. Üstelik Dünya üzerinde ki 4 Milyardan fazla İnsanın da internete erişimi yok buda Dünya nüfusunun %38’ine tekabül ediyor.

Bu verilere baktığımızda nitelikli eğitimin sağlanması için bu alanların iyileştirilmesi gerektiği rahatlık ile söylenebilir. Teknolojik altyapıyı sağladığımız ve teknolojik cihaz ihtiyacını giderebildiğimiz takdirde Metaverse uyarlayacağımız eğitimler bu SKA (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları)’nı gerçekleştirebilmemize olanak tanıyabilir. Nitelikli eğitimin sanal evrende sağlanması ile sanal bir sınıf inşaa ettiğinizi ve bu sınıfın her ihtiyacının karşılandığını düşünün. Bu sınıfta eğitim alan çocuklar her türlü eğitim bilgi ve deney imkanlarından herhangi bir sınırlama olmadan yararlanabilir. Öğrencilerin istedikleri deneyleri yapabilmeleri okulun maddi kaynakları düşünülmeden sağlanabilir. Nitelikli eğitim hakkın bu sayede Metaverse ile daha kolay bir şekilde sunulabilir.
Gelelim iklim sorununa
İklim krizi ve çevresel sorunlar İnsanların, Ülkelerin ve kuruluşların her türlü faaliyetinde ortaya çıkan karbon ayak izi neticesinde daha da artmaktadır. Metaverse ile bunları en aza indirgemeyi amaçlayabiliriz. Çevreye zararlı eylemlerin etkisi çoğu aktivitenin Metaverse ortamına taşınması ile hafifleyebilecektir. Örneğin seyahat etmek zorunda kalmadan işlerinizi görebilseniz karbon ayak izinizi biraz da olsa azaltabilirsiniz. İşe gitmeden işte olduğunuzu ve evinizde ki ofiste çalıştığınızı düşünün, günlük hayattan neden olduğumuz karbon salınımını daha indirgeyebiliriz. Veya eğlence sektörü aktivitelerinde vakit geçirmek için kaynaklara gerek kalmazsa iklim eylemi için önemli ve olumlu etkiler sağlayabiliriz.

Örneğin Güney Kore’nin başkenti Seul 3 Milyon Doların üstünde bir yatırım yaparak Metaverse kenti olmayı amaçlıyor. Bu sayede şehir yeni bir kültür turizmini Metaverse ile sağlarken karbon ayak izini azaltabilecek. Hem ekonomisine katkı sağlayacak hem de bir sektörün değişimine önayak olarak sürdürülebilirlik için önderlik etmiş olacak.
Metaverse ile birlikte bu alanların her birisinde farkındalık yaratıp sürdürülebilir kalkınma amaçlarının önemini vurgulayabiliriz. Bu sayede 2030 yılına kadar insanların barış ve refah ortamını daha fazla sorguladıkları yeni bir Dünya inşa edebiliriz. Unutmamak gerekir ki Metaverse sürdürülebilir kalkınma amaçları ile birlikte var olduğunda daha da önemli ve değerli olacaktır.
Metaverse’un artılarını bu amaçlar için kullanırsak hem biz kazanırız hem Gezegenimiz kazanır.

minikblog sizin için bloglamayı sürdürecek…